Blog

Gewoontes

Iedereen heeft ze. Voor de een is het een sterke bak koffie direct na het ontwaken en voor de ander is het een zak chips, ‘s avonds languit op de bank, na een lange dag hard werken. Wat je gewoontes ook moge zijn, ze kunnen het bereiken van je doelen in de weg zitten. En, omdat een groot deel van ons gedrag automatisch verloopt en we ons er vaak niet van bewust zijn, is ze veranderen ook niet altijd eenvoudig.

De eerste stap tot het veranderen van je gedrag en gewoontes is het creëeren van bewustzijn. Probeer eens stil te staan bij wanneer je welk gedrag vertoont en wat hiervoor jouw triggers zijn.

De volgende stap is het creëeren van een disruptie. Dus stel; je komt thuis uit je werk en het is je gewoonte om direct een biertje uit de koelkast te pakken, dan zou je bijvoorbeeld een briefje op de koelkast kunnen plakken, dat je eraan herinnert dat je geen bier zou drinken vandaag. Door het briefje creëer je bewustzijn en hierdoor kun je een bewuste keuze maken. Je kunt ervoor kiezen het briefje te negeren. Je had een zware dag vandaag en dit biertje heb je verdiend! Of, je kiest ervoor om het niet te doen.

Wanneer je je gewoontes probeert te veranderen, dan is het raadzaam om alternatieven te bedenken voor het gedrag dat je wilt veranderen. Menselijk gedrag is complex en het op voorhand bedenken van alternatief gedrag verhoogt de kans van slagen aanzienlijk!

Dus wat doe je wanneer je uit je werk komt, dat briefje op de koelkast ziet dat je eraan herinnert dat je vandaag niet zou drinken? Welk alternatief gedrag zou je hiervoor in de plaats kunnen stellen? Misschien helpt een warme douche jou om alle stress van de dag van je af te spoelen. Of misschien is sporten voor jou een ideaal alternatief. De mogelijkheden hierin zijn eindeloos en erg persoonlijk van aard. Doe wat voor jou werkt!

Welke gewoonte zou jij graag willen veranderen? Weet je wat jouw triggers zijn? En welk alternatief gedrag zou je kunnen bedenken?

Mijn droomDieet