Blog

Progressieve overload & RPE

Voor spieropbouw en krachtontwikkeling is het belangrijk om oefeningen progressief te overbelasten.

Dit wil zeggen dat je over een bepaalde periode meer gewicht tilt of dat je met hetzelfde gewicht meer herhalingen kunt uitvoeren.

Bij het bepalen van het verhogen van het gewicht of het aantal herhalingen, is het belangrijk om rekening te houden met de geleverde inspanning en hoe ver je van falen verwijderd was.

Om te bepalen hoeveel herhalingen er nog in de tank zaten, maak ik graag gebruik van RPE (rate of perceived exertion = de mate van waargenomen inspanning).

Bij een RPE 10 had je geen enkele herhaling meer kunnen maken. Bij een RPE 9 nog 1 en bij een RPE 8 nog 2 etc.

Stel dat je een herhalingsdoel hebt van 10 herhalingen op de deadlift en je deadlift die week 80×10, waarbij je 2 reps van falen vandaan bleef (RPE 😎. Omdat je je herhalingsdoel behaald hebt, verhoog je de week erop het gewicht naar 82,5kg. Opnieuw maak je 10 herhalingen. Alleen dit keer had je nog maar 1 herhaling in de tank, oftewel een RPE 9. Toch verhoog je de week erop het gewicht naar 85kg, aangezien je je herhalingsdoel behaald hebt.

Als je RPE in dit voorbeeld buiten beschouwing zou laten, dan lijkt het alsof je sterker bent geworden. Je hebt immers met hetzelfde aantal herhalingen meer gewicht weten te verplaatsen.

Echter, wanneer je om meer gewicht te tillen meer inspanning hebt moeten leveren, dan ben je niet perse sterker geworden. Je hebt dan slechts harder gewerkt.

Het is daarom erg nuttig om met een RPE te werken. Zo heb je een goede extra graadmeter, om te bepalen wanneer je het gewicht kunt verhogen.

Maak jij gebruik van RPE tijdens jouw trainingen?

Abs are great, pizza is better 🍕Pijn
MEER WETEN?

NEEM CONTACT OP

Neem contact met me op via onderstaand contactformulier of maak gebruik van de contactgegevens.

Telefoon:

06-406 436 60

KvK:

75771845

BTW:

NL001949739B13    De trainingen van The Lift vinden plaats op de locatie van Rawfit, Marijke Meustraat 32 te Breda.