Blog

Q: Wanneer je gewicht wilt verliezen, hoe groot mag het energietekort dan zijn, zonder dat het lichaam overgaat op overlevingsstand en vet gaat vasthouden?

A:
Overlevingsstand, in de zin zoals jij beschrijft, bestaat niet. Je lichaam gaat geen vet vasthouden, omdat je te weinig calorieën binnenkrijgt.
Echter, als het energietekort wat je hanteert erg groot is, neemt de kans op overcompenseren wel enorm toe. Dit kan ervoor zorgen dat je onderaan de streep niet in een tekort zal zitten en geen gewicht zal verliezen.
Om deze reden kies ik er met mijn cliënten vaak voor om een tekort van zo’n -500kcal te hanteren. Hiermee val je in theorie zo’n 0,5kg per week af. Dit is een mooi tempo, waarbij je ruimte houdt voor flexibiliteit en honger kunt beperken.
Op hoeveel kcal jij zal moeten zitten, om 0,5kg per week af te vallen, is op voorhand niet geheel te voorspellen. Alle apps en berekeningen die je erop loslaat, zullen zijn gebaseerd op een schatting.
De praktijk zal moeten uitwijzen, hoeveel calorieën per dag voor jou optimaal zijn. Om dit te kunnen bepalen, is het het belangrijk dat je je progressie trackt. Bij voorkeur door jezelf dagelijks te wegen en weekgemiddelden te vergelijken.
De nummer 1️⃣ reden dat je aan krachttraining zou moeten doen, wanneer je gewicht wilt verliezenVerbeter je zelfbeeld. Doe aan krachttraining 💪🏼
MEER WETEN?

NEEM CONTACT OP

Neem contact met me op via onderstaand contactformulier of maak gebruik van de contactgegevens.

Telefoon:

06-406 436 60

KvK:

75771845

BTW:

NL001949739B13    De trainingen van The Lift vinden plaats op de locatie van Rawfit, Marijke Meustraat 32 te Breda.